Úbožiak cholesterol


w634121364669949639

” Môžete si znížiť cholesterol pomocou liekov, no stále vám to neposkytne žiaden zdravotný benefit. A umierať so správnou hodnotou cholesterolu, nie je veľmi úspešným výsledkom. “

– JOHN ABRAMSON M. D., profesor medicíny na Harward Medical School – 

 

Na margo cholesterolu bolo popísané nespočetné množstvo článkov, štúdií, kníh. Aj ja dnes venujem svoj čas tejto dôležitej substancii v našom tele.

Nadpis článku – úbožiak cholesterol som nevybrala náhodou. Pozrieme sa naňho z  pre vás trochu inej stránky, ako je bežne vykresľovaný reklamami, letáčikmi v lekárňach, v lacných časopisoch, zavádzajúcich článkoch na internete a dokonca aj samotnými lekármi. Namiesto osočovania, negatívneho opisovania a zatracovania si vysvetlíme, čo to je, načo to je, čo to robí a prečo neexistuje žiadna hladina cholesterolu v krvi a prečo nie je zabijakom číslo jedna. 

Preberieme si všetko pomaličky od samotného slova cholesterol, aby nenastávali situácie, kedy sa na odporúčanie lekárov v panike vrhnete na tabletky na jeho znižovanie a diéty, ktoré narobia ešte viac škody ako úžitku. Prosím, nech vás neodradia cudzie pojmy a slová. Ľahšie to už nešlo opísať a snažila som sa to poňať aspoň trochu zrozumiteľne.

CHOLESTEROL

Názov pochádza z gréčtiny. Chole – žlč a stereos – pevný. Pretože cholesterol prvý krát objavili v žlčových kameňov.

Je to lipid, teda tuk a patrí do skupiny steroidov. Skladá sa (a to si zapamätajte kvôli ďalšiemu pochopeniu!) z triglyceridov a lipoproteínov.

Nachádza sa v bunkových membránach všetkých živočíchov na svete. Stará sa o ich pevnosť a výstuž.

Z neho sa vyrábajú pre vás extrémne dôležité steroidné hormóny pohlavných žliaz, ako sú testosterón, estrogény, progesterón a hormónov kôry nadobličiek – kortizol, kortikosterón, aldosterón.

Vďaka všetkým týmto hormónom správne fungujete, máte menštruačný cyklus, môžete donosiť deti, opravovať poškodené tkanivá, rastú vám svaly a telo správne hospodári s tekutinami a minerálmi.

Z cholesterolu sa v pečeňových bunkách vytvára 7-dehydrocholesterol. Ak vyjdeme na slniečko a trošku tam pobudneme tak sa tento komplikovaný názov zmení vplyvom UV lúčov na vitamín D3. Aj vďaka nemu máte silné kosti, zdravý chrup a imunitný systém.

Denne naše telo vylúči až 1g cholesterolu do žlče, pomocou ktorej trávime tuky.

Pomáha nám uzdravovať sa, regenerovať a opravovať to, čo je poškodené a pomáha aj našej pamäti, pretože je potrebný pre neurologické funkcie.

Bez neho by na svete život neexistoval.

Väčšinu cholesterolu, ktorý putuje po našom tele nám vyrobí pečeň a v menšom podiele aj črevá. Zbytok spapáme s potravou. Nadbytočný cholesterol sa mení na žlčové kyseliny a je vylučovaný žlčou.

Tuky a teda aj cholesterol musia byť po tele prenášané pomocou malých čiastočiek tzv. lipoproteínov, ktorých je viac druhov.  Sú to akési guličky, alebo terčíky tvorené z lipidov a proteínov a majú jadro a obal. Keby sme tieto lipoproteíny nemali, tak niektoré druhy tukov by sa nám v tele vyzrážali do kvapôčok a spôsobili by tukovú embóliu (upchatie cievy tukom), alebo by nám mohli rozložiť červené krvinky.

Pre vás sú najznámejšie dva druhy týchto guličiek a to : HDL (tzv. dobrý cholesterol) a  LDL (tzv. zlý cholesterol)

Označenie dobrý a zlý cholesterol nie je najšťastnejšie.hdl-and-ldl-cholesterol-foto_small

 

HDL je gulička, ktorá obsahuje menej cholesterolu. Má za úlohu odoberať cholesterol z našich buniek a voziť ho späť do pečene, kde sa zrecykluje a znova využije. Odstraňuje zvyšný plak z tepien a pôsobí preventívne pred srdcovo-cievnymi ochoreniami.

hdlxldl

LDL je gulička, ktorá obsahuje viac tukov aj cholesterolu. Ten tvorí asi polovicu jej hmotnosti. Tieto guličky si pekne plávajú v našej krvi, vstupujú do buniek celé a obohacujú ich o cholesterol. Z toho vznikol aj názov “zlý cholesterol” lebo LDL ho roznáša z pečene do buniek vo väčšom množstve ako HDL.

Guličky, ale môžu byť dvojaké : LDL-A – sú veľké našuchorené a nie sú pre telo škodlivé, pokiaľ nezoxidujú. Ide o oxidáciu nenasýtených mastných kyselín. Takéto zoxidované častice potom naši policajti – biele krvinky  “zjedia”, aby nám neublížili a keď už majú dosť, stanú sa z nich tzv. penové bunky a práve tie sa nachádzajú v aterosklerotických ložiskách a vytvárajú nám tam ten hnusný plak. Proti oxidácii sa ale vieme brániť antioxidantmi (vitamín C, E, A, selén, cibuľa, čučoriedky, brusnice, škorica, klinčeky, orechy a iné)

LDL-B – sú ale menšie, tvrdé a vysokozápalové častice, ktoré podporujú vznik aterosklerózy.

 

LDL particles

 

No. Ešte vnímate ?

Vysvetlili sme si tieto pekné guličky a môžme pomaly prejsť k veľmi, ale veľmi dôležitej veci a tou je vaša tak často spomínaná hladina cholesterolu v krvi, ktorou vás dookola strašia lekári, farmaceutický priemysel, výživoví predajcovia kadejakých elixírov na jeho zníženie…

Kedysi v minulosti okolo rokov 1980 sa hladina celkového cholesterolu pohybovala na úrovni 3,6 – 6,5 mmol/l. Pohodička.

Dnes je táto hladina zatlačená až na úroveň 3,9 – 5,2 mmol/l. 

Tieto čísla boli upravené na priania farmaceutického priemyslu a s touto hodnotou sa pomaly celé obyvateľstvo prehlasuje za choré, posiela na liečbu a hrozí mu terapia liekmi na znižovanie cholesterolu. A 99 ľudí zo 100 tieto lieky vôbec nepotrebuje.

Krásne však? Takto sa podniká! Rozbehol sa biznis v hodnote miliárd eur. Od roku 2000 liek – Lipitor zarobil 130 miliárd dolárov! Ale ochorenia srdcovo-cievneho aparátu sú stále zabijakom číslo jedna.  Zaujímavé…..znižujeme, znižujeme a efekt sa podel kde ?

” To by mě zajímalo, kde soudruzi udělali chybu ! “

Veď všade sa píše, že vysoký cholesterol zabíja. Máme vysoko efektívne zázračné lieky na jeho znižovanie, ale ľudia zomierajú ďalej…

A znižovať hladinu cholesterolu na takéto hodnoty je nielenže hlúpe, ale aj veľmi nebezpečné! Už ste si prečítali načo všetko je cholesterol potrebný v našom tele,  aj že je zložkou steroidných hormónov.

Každé znižovanie cholesterolu vedie k znižovaniu produkcie hormónov a tak isto aj k znižovaniu duševných a telesných schopností, vitálnosti muža (impotencia). Dochádza k neplodnosti u žien, poruchám v stavbe svalov, kostí, poruchám rovnováhy s tekutinami, elektrolytmi a minerálmi.

Takže, ktorý tuk v našom tele je skutočne nebezpečný ?  

Na začiatku článku som spomenula, že si máte zapamätať z čoho sa cholesterol skladá. Áno, boli to triglyceridy a lipoproteíny. A práve s triglyceridmi je problém. Sú najčastejšie spájané s ochoreniami srdca a diabetom. A kedy sa nám ich množstvo v tele zvyšuje?

No keď papkáme veľmi veľa sacharidov a cukru, keď necvičíme, fajčíme, pijeme alkohol a končíme s nadváhou a obezitou. Taktiež sa ich hladina zvyšuje pri užívaní antikoncepcie, liekov od bolesti a horúčky, protizápalových liekov, diuretík, diazepamu a ďalších liečiv.

Triglyceride_cs

 

Hladina vášho celkového cholesterolu preto nie je podstatná !

Zvýšený cholesterol nie je dôvod na užívanie nebezpečných liekov ! 

DOLEŽITÝ JE : 

pomer medzi HDL a celkovým cholesterolom (nad 24%)

pomer medzi triglyceridmi a HDL cholesterolom (nie viac ako 2%)

 

Pomaličky sa prepracuvávame k príčine hromadenia cholesterolu v našej krvi. Kde je pes zakopaný ? Je za tým zvýšená konzumácia živočíšnych tukov, ako sa všade píše? Alebo je to zložitejšie ?

Áno, tušíte správne, je to zložitejšie.

Lekár, ktorý nemá záujem sa ďalej vzdelávať a rozširovať si obzory vám zistí zvýšenú hladinu cholesterolu. Jedna z vecí, ktorú urobí je, že vám predpíše lieky – STATÍNY na jeho zníženie. Druhá vec je, že vám zakáže živočíšne tuky. To je maslo, vajíčka, smotana, bravčová masť, slaninka, loj, syry a podobne.

Vy v strese, čo budete jesť začnete podľa rád lekára namiesto týchto tukov vo veľkom kupovať kadejaké “superzdravé”  margaríny, ramy, flory, perly a podobné ehm….  Skoro som odpadla, keď som videla na školení trénerov mladého kulturistu natierajúceho si na chleba toto plastové čudo!

Pokračujem. Potom si kúpite nízkotučné syry, jogurty, smotany. Namiesto zdravého vajíčka cereálie, namiesto cukru umelé sladidlá. Nakáže vám jesť veľa komplexných sacharidov – cestoviny, chlieb, polystyrény a všetky tie divné tvrdé veci označené hrdým nápisom – RACIO.

 

Čo spôsobí táto zmena stravovania? 

Nuž, celkový cholesterol klesne, doktor je spokojný a vy tiež. Ale, čo sa naozaj znížilo ?

HDL cholesterol.  Ten povestný dobrý. A POZOR! Zároveň sa zvýšili Triglyceridy! To znamená, že riziko ochorení srdca sa neznížilo, ale naopak zvýšilo !

Aj príjem nasýteneho tuku (toho živočíšneho) vám zdvihne hladinu cholesterolu. Ale HDL – dobrého! A upravuje aj ten zlý LDL cholesterol.

Vedecké štúdie dokázali, že živočíšny tuk nie je spojený so zvýšením rizika ischemickej choroby srdca a srdcovo-cievnych ochorení!   

Takže prečo sa hromadí cholesterol ? 

Veľké množstvo sacharidov v našej strave spôsobuje, že nasýtený (živočíšny) tuk, ktorý sme zjedli je zadržaný a uschovávaný, teda sa nepoužije na tvorbu energie. To preto, lebo sacharidy, ktoré sme pojedli sa premieňajú na ďalší tuk. Zrazu máme v tele obrovské množstvo mastných kyselín z tukov. Naše telo stále zadržiava nasýtené (živočíšne) tuky a pečeň zároveň vyrába ďalšie tuky, lebo je poháňaná sacharidmi, ktoré konzumujeme vo veľkom množstve.

Už chápete ?

Veľké množstvo tuku + veľké množstvo sacharidov  =  zvýšené triglyceridy + zvýšené riziko kardiovaskulátnych komplikácií ! 

Čo teda máte a čo nemáte konzumovať ? 

MÁTE  JESŤ: kvalitné živočíšne tuky – pravé maslo, syry, mliečne výrobky, smotanu, vajíčka, rybí olej, kvalitné mäso, čerstvé orechy a semiačka, avokádo, kokosový olej, olivový olej, komplexné a rafinované sacharidy nahraďte zeleninou, strukovinami a ovocím

NEMÁTE JESŤ : fast food, margaríny, nebezpečné stužené trans tuky, cereálie, polystyrénové zázraky, pokazené orechy a semiačka, zoxidovaný tuk v potravinách, ktoré sú pokazené, alebo silno presmažené, cukrovinky, koláče, chipsy

No. A samozrejme na záver perlička.

Prestaňte fajčiť, opíjať sa do nemoty, zdvihnite zadok a začnite sa hýbať prosím Vás !

Ďakujem za pozornosť pri tomto uff, dlhom článku, dúfam že si z toho niečo vezmete.

MVDr. Marta Vargová

Použitá literatúra : 

1. SURŽIN, J. – LEDVINA, M. : Lekárska biochémia (1). Košice, Hradec Králové, Vaško 2002, s. 368. ISBN 80-7165-326-8 

2. SCHENCK, M. – KOLB, E. : Základy fyziologickej chémie. Bratislava, Príroda 1990, s. 648. ISBN 80-07-00418-1

3. KOOLMAN, J. – RöHM, K.H. : Barevný atlas biochemie. Praha, Grada 2012, s. 512. ISBN 978-80-247-2977-0

4. Strašiak cholesterol medzi nami : (online cit.2014.10.07) Dostupné na internete : http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/strasiak-cholesterol-medzi-nami.html

5. Veľká cholesterolová záhada : (online cit.2014.10.07) Dostupné na internete : http://radovangergel.blog.sme.sk/c/331411/Velka-cholesterolova-zahada.html

6. Veľká živočíšna lož : (online cit.2014.10.07) Dostupné na internete : http://zdravie.cvicte.sk/zdravie-1/radyho-zrno-mudrosti-ve-ka-zivocisna-loz-2

 

Mohlo by Vás zaujímať:

Reklama: