Relatívne zdravšie varianty pečených dobrôt


550335_3879787729068_173165884_n

DOMÁCI ŠPALDOVÝ CHLEBÍK SO SLNEČNICOU. Nájdite si nejaký svoj recept na domáci chlieb a iba vymeňte múky za špaldovú, alebo zapracujte k obyčajnej múke špaldovú a doplňte semiačkami rôzneho druhu Viete, čo jete, bez éčok, bez farbív, bez pomocných enzýmov. A domáci chlebík je úžasný, voňavý, mäkučký…….proste neporovnateľný s tým v obchode.

1888625_3893129902614_1540100963_n

ŠPALDOVÉ ZÁZVOROVÉ SUŠIENKY: 250 g špaldovej múky + môžte primiešať celozrnú polohrubú, alebo obyčajnú polohrubú, čerstvý zázvor – asi 2 ČL, alebo kľudne viac , 1/2 – 1 celá ČL mletej škorice, štipka soli, 85 g masla (žiadny margarín !), 1/2 šálky trstinového cukru (ak dáte obyčajný svet sa nezrúti), 2 ČL, medu, 1 vajíčko, 1 ČL kypr. prášok do pečiva, alebo jedlá sóda. POSTUP: Zmiešame sypké suroviny, pridáme najemno nastrúhaný zázvor, vajíčko, med a maslo. Vypracujeme cesto, vyvaľkáme na hrúbku 4-5 mm, vykrajujeme ľubovoľné tvary a dáme na plech s papierom na pečenie, alebo len vysypeme plech múkou. Sušienky potrieme vajíčkom. Pečieme na 170°C asi 15 minút, alebo aj menej do zlatista. Pozor zázvor vám vytvorí v sušienkach niečo ako psie chlpy. Ak to ponúknete návšteve, aby si nemysleli že ste tam zapracovali nejaké zvláštne suroviny 🙂 Dobrú chuť !

10325306_4258144867760_3493841490196014713_n

SLIMÁČIKY PODĽA ANTÓNIE MAČINGOVEJ Potrebujeme : lístkové cesto, domáci lekvár – kyslejší, mleté mandle, strúhaný kokos, čokoláda horká, škorica, citrónová kôra, vanilkový cukor POSTUP: Lístkové cesto rozvaľkáme, natrieme lekvárom, posypeme vanilkovým cukrom, alebo dáme cukor až na záver po dopečení. Potom dáme vrstvu kokosu, mandlí, škoricu, postrúhanú čokoládu a citrónovú kôru. Zrolujeme, narežeme na slimáčiky a dáme do rúry vyhriatej na 190°C na asi 10-15 minút, alebo do zlatista.

1422402_3893134702734_1591947152_n

KOKOSOVÉ SUŠIENKY ZO ŠPALDOVEJ MÚKY: 250 g hladkej špaldovej múky, 150 g hnedého, alebo obyč. cukru, 2 vajíčka, 170 g masla, 150 g strúhaného kokosu, 1 ks prášku do pečiva alebo, 1 ČL jedlej sódy, štipka soli, alobal na zakrútenie POSTUP: Cukor, maslo a soľ rozmiešame do peny. Pridáme vajcia a znova mixujeme. Pridáme múku s práškom do pečiva, alebo sódou bikarbónou, znova premixujeme. Vareškou primiešame kokos. Cesto vylejeme na alobal, urobíme šuľ taký hrubší, aby sme mohli krájať kolieska a zakrútime to do toho alobalu. Dáme to na 3-4 hod. do chladničky, alebo na 1/2 hod. do mrazničky, aby sa lepšie krájalo. Potom krájame asi 7 mm kolieska, pozor cesto je krehké. Kolieska ukladáme na plech s papierom a pečieme 10-12 minút a menej, pri 180°C do zlatista

 

Mohlo by Vás zaujímať:

Reklama: