Cukry – Sacharidy


v107067_ocukrusacharidy

 

 

 

 

 

 

Tiež označované ako GLYCIDYUHĽOHYDRÁTY, či KARBOHYDRÁTY. 

Nachádzajú sa vo všetkých živých organizmoch a vírusoch. Patria medzi primárne metabolity, lebo nám slúžia ako základná živina a “palivo” i ako energetická zásoba.

Vznikajú pri fotosyntéze v zelených rastlinách. Sú zložkou bielkovín, lipidov, nukleových kyselín, ATP, koenzýmov, hormónov a iných látok. V rastlinách tvoria štruktúru bunkových membrán.  A celulóza je, čo sa týka množstva najrozšírenejšia organická zlúčenina našej planéty.

Sacharidy predstavujú nielen energiu, ale aj neenergetickú zložku v podobe vlákniny. 

V našej potrave predstavujú väčšinu, čo ale nie je ideálne a podľa najnovších poznatkov vedcov je to hotová KATASTROFA.

Svoju energiu uvoľňujú v organizme buď okamžite, alebo sa ukladajú do zásob ako energetická rezerva.

Táto rezerva má podobu glykogénu (v pečeni a vo svaloch), alebo podobu podkožného a viscerálneho tuku.

Z týchto zásob (okrem svalového glykogénu) sa nám v prípade potreby uvoľňuje chemickými reakciami (o ktorých si povieme neskôr) glukóza. Tá ma v metabolizme sacharidov centrálne postavenie a preto sa zameriam hlavne na ňu.

Pre niektoré tkanivá je glukóza jediným zdrojom energie a jedinou živinou. Tu patrí náš : mozog, sietnica, červené krvinky (erytrocyty), semenníky, kôra nadobličiek a embryonálne tkanivo. 

 

POĎME   K   TRÁVENIU   SACHARIDOV

Zjeme napríklad chlebík. A už v našich ústach pri žuvaní dochádza účinkom enzýmu slín – alfa amylázy, k jeho čiastočnému natráveniu. Môžte preto cítiť jeho sladkastú chuť.

Žalúdok v trávení sacharidov nehrá úlohu. Prežuté sústo nemá v žalúdku čo atakovať, nie je tu žiaden enzým, ktorý by v trávení pokračoval. Tá dôležitá fáza trávenia cukrov sa odohráva až v našich črevách.

Duodenum – dvanástnik. Prvá časť tenkého čreva. Tu sa nachádza vývod pankreasu (podžalúdkovej žľazy), odkiaľ je privádzaná pankreatická šťava do dvanástnika. Obsahuje alfa-amylázu. V podstate zhodnú s amylázou slín.  

Týmto enzýmom sa zložité formy sacharidov postupne rozdrobia na jednoduchšie a menšie čiastočky. A dokončenie trávenia sa uskutočňuje v kefkovitom leme buniek mikroklkov sliznice čreva.

Sacharidy sa vstrebávajú a nasávajú v tenkom čreve do portálneho (pečeňového) žilového systému rôznymi rýchlosťami. Závisí to od druhu sacharidu. O tom bude ešte článok. Zatiaľ pokračujeme v glukóze.

Takže tá putuje z čreva do krvi a krvný cukor nám stúpa. To je signál pre zobudenie a vyplavenie hormónu inzulínu, ktorý nám udržuje hladinu cukru v krvi vo fyziologických normách. Nadbytočnú glukózu si zoberie so sebou a urobí si z nej zásoby glykogénu v pečeni a vo svaloch.

Ak je ale príjem cukrov do tela nadmerný (kolové nápoje, cukrovinky, čokolády, hranolky, chipsy, sladké jedlá, múčne jedlá, pečivo) stávajú sa pre nás jedom. Už sa nedajú uložiť vo forme glykogénu. Kontrolka nepustí, nádrže sú plné. A splodiny cukrového metabolizmu toxické. 

Čo s nimi ?

Jediná možnosť je uložiť toxíny a nadmernú energiu do podkožného alebo útrobného (viscerálneho) tuku.

Zapamätajte si :

Priberanie je len posledný ochranný mechanizmus tela proti toxickým splodinám cukrov ! 

Rôzne druhy cukrov ovplyvňujú hladinu krvného cukru rôzne rýchlo. Čím je cukor rýchlejší (napríklad taká coca-cola s pravým cukrom), tým viac inzulínu sa musí vylúčiť. Chudák inzulín častokrát už ani nestíha spracovávať také množstvá glukózy a pomaly ale isto sa rozvíja stav – Diabetes mellitus 2. typu.

Skúste sa zamyslieť nad tým, ako často a ako veľmi je pritom zaťažovaný váš pankreas, ktorý musí inzulín nestále vyrábať v obrovských množstvách. Stále dookola až kým z toho nezblbne a neprestane ho produkovať úplne. Vykašle sa na vás, lebo vy kašlete naňho a stávate sa diabetikom závislým na doživotnom pichaní inzulínu. Blahoželám.

A to ani nespomínam ďalšie kruté následky tejto choroby v podobe oslepnutia, alebo amputácie ruky, nohy a podobne.

V prípade, že hladina krvného cukru stúpne príliš vysoko (to je prvá fáza keď sa “prežeriete”  presladenej stravy) a hlavne ak to pretrváva dlhú dobu vzniká hyperglykémia. Poznajú ju hlavne diabetici, ľudia s nadváhou a ťažkým stresom.

Ak hladina cukru v krvi klesne naopak pod kritickú hodnotu, vzniká hypoglykémia. Tú poznajú predovšetkým športovci, ktorým v priebehu športovej aktivity došli zásoby glykogénu (hlavne vytrvalostní športovci), taktiež diabetici, ktorí sa predávkovali inzulínom a v neposlednej rade ľudia, ktorí sa nesprávne stravujú a konzumujú jednorázovo veľké množstvo jednoduchých cukrov.

GLYKEMICKÝ  INDEX  (GI)

Úplne najjednoduchšie povedané  GI znamená, ako rýchlo sa dostane sacharidové “palivo” zo žalúdka až do krvi. Teda, ako rýchlo vám stúpne glukóza v krvi.

Ako som už spomínala to, ako sa budú správať sacharidy vo vašom tráviacom trakte záleží od typu týchto sacharidov (jednoduché, zložené),  množstva bielkovín, tukov a vlákniny v potrave a od ich vzájomného pomeru.

Riziko ich konzumácie znížite ak si budete vyberať sacharidy so stredným, alebo nízkym GI. Pretože, čím je palivo pomalšie, tým lepšie.

NÍZKY GI = menej ako 55  (pomalé sacharidy)

STREDNÝ GI = 56 – 69          (stredné sacharidy)

VYSOKÝ GI = viac ako 70  (rýchle sacharidy)  

Tieto čísielka máte uvedené na obaloch potravín.

– celé zrná – nízky GI

– krupica – nízky GI

– vláknina – nízky GI

– graham – stredný GI

– hrubá (celozrná) múka – vysoký GI

– polohrubá múka – vysoký GI

– hladká múka – ultra vysoký GI

– cukor – ultra vysoký GI

Takže medzi potraviny s vysokou koncentráciou sacharidov patrí : chlieb, pečivo, cestoviny, ryža, zemiaky, cereálie, celozrné produkty, múčne jedlá.

Medzi potraviny s nízkou koncentráciou sacharidov patrí : všetka zelenina a ovocie. Má vysoký obsah vody a menej energie.

V problematike sacharidov pritom nejde len o cukrovinky, sladené nápoje, či koláče.

Snažte sa obmedziť pečivo ako také!

Nie len z bielej múky, ale aj to povestné “dobré” celozrné. Obsahuje síce vitamíny skupiny B, minerály, enzýmy a vlákninu, ale ťažšie sa trávi a ak takého pečiva zjete veľa, tak aj tak dôjde k nevhodnej hormonálnej odpovedi organizmu. Glukóza v krvi nestúpne tak extrémne vysoko ako pri bielom pečive, ale inzulín bude vylučovaný po dlhú dobu a jeho celkový vylúčený objem bude vyšší ako pri necelozrných produktoch, ryži, zemiakoch a podobne.

Chronická konzumácia obilnín obsahujúcich lepok a hlavne u malých detí v kojeneckom veku výrazne zvyšuje riziko vzniku celiakie, reumatoidnej artritídy a migrény. Migrény, kvôli obsahu lepku v obilninách.

Pre kojencov je obzvlášť nebezpečná kombinácia pšenice a kravského mlieka! Znamená potencionálne riziko vzniku detskej obezity a cukrovky závislej na inzulíne (juvenilný diabetes 1. typu) !

V každom prípade pečivo obmedzte. Ja celozrné pečivo nekonzumujem vôbec. Dávam prednosť úplne obyčajnému vodovému, alebo si doma upečiem vlastný špaldový chlieb.  A pečivo konzumujem maximálne  raz až 2 krát do týždňa. Ak chcete jesť celozrné, tak si ho dávajte dopoludnia, alebo na raňajky (podľa toho aký máte režim dňa), natrite maslom, obložte šalátom, tvrdým syrom a zeleninou. Večer ho v žiadnom prípade nejedzte, radšej si dajte to vodové, alebo špaldové a taktiež s maslom a obložte. Vaša glukóza vyskočí hore, ale nie na dlho, trávenie bude ľahšie a budete tak mať kľudný spánok.

Vysoký glykemický index znížite ak ich skombinujete s tukmi, bielkovinami, alebo vlákninou vo forme zeleniny. Spomalí sa vstrebávanie sacharidu do krvi.

Sacharidových príloh ako – ryža, zemiaky, knedle a podobne si dávajte minimum a zbytok nahraďte zeleninou. Skúste nové výborné varianty ako pšeno, quinoa, amarant.

Dávajte si naozaj veľký pozor na sacharidy. Ak už nevydržíte bez nejakej svojej obľúbenej tyčinky mars, alebo horalky no tak si ju dajte, ale raz za čas. S mierou, s vedomím, že vaše telo je vzácne a tá jedna tyčinka raz za týždeň úplne stačí.

A neopovážte sa mi nahradzovať jednoduché cukry umelými sladidlami !

Majte sa radi 😉

MVDr. Marta Vargová

Použitá literatúra: 

1.  SURŽIN, J. – LEDVINA, M. : Lekárska biochémia (1). Košice, Hradec Králové, Vaško 2002, s. 368. ISBN 80-7165-326-8 

2. SCHENCK, M. – KOLB, E. : Základy fyziologickej chémie. Bratislava, Príroda 1990, s. 648. ISBN 80-07-00418-1

3. FOŘT, P. : Výživa pro dokonalou kondici. Praha, Grada 2005, s. 184. ISBN 80-247-1057-9

4.  Rozdelenie a použitie sacharidov : [online cit. 2014.08.07] Dostupné na internete:   http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/rozdelenie-sacharidov.html

 

Mohlo by Vás zaujímať:

Reklama: